top of page

Τρίτη συνάντηση στη Μαρκόνια της Ιταλίας

Η τρίτη μετακίνηση για το Erasmus+ έγινε στο διάστημα 30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2018 και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνα Περατικού-Ιεροδιακόνου και Σταυρούλα Κάψουλου καθώς και 3 μαθήτριες της Γ’ τάξης και 2 μαθητές της Β’ τάξης. Προορισμός η Μαρκόνια της Ιταλίας  και σχολείο υποδοχής το δημοτικό σχολείο Istituto Comprensivo Quinto Orazio Flacco. Εκεί πραγματοποιήθηκε ο τρίτος από κοινού σχεδιασμός της πορείας του προγράμματος και ενισχύθηκαν οι δεσμοί μεταξύ των εκπαιδευτικών από τα έξι σχολεία. Η μετακίνηση αυτή κατατάσσεται στη κατηγορία LTT (Learning, Teaching Training Activities).

Οι μαθήτριες  Δέσποινα Κάσινου, Μαρία Πατσαλίδου και Μαρία Φουσκωτού του Γ4  όπως και οι δύο μαθητές Γιάννος Σταύρου και Αντρέας Ττανή του Β3  φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Ιταλών δασκάλων και μαθητών/μαθητριών όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με την κουλτούρα και την καθημερινότητα της κάθε χώρας και να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές και των έξι σχολείων (Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Ουγγαρίας) παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, παιχνίδια και τραγούδια. Οι μαθητές μας φορώντας παραδοσιακές φορεσιές επεξήγησαν τη σημασία της κυπριακής στολής αφού πρώτα ακούσαμε το κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι «Εσσιέβερεβεν». Επίσης η μαθήτρια μας Δέσποινα Κάσινου τραγούδησε το παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι «Η Τριανταφυλλένη μου». Στο τέλος προσέφεραν κυπριακά εδέσματα σε όλους τους παρευρισκομένους.

Ακόμα μία δραστηριότητα ήταν να παρουσιάσουν ένα θεατράκι ή ένα ποίημα ή ένα κείμενο. Οι μαθήτριες μας Μαρία Πατσαλίδου και Μαρία Φουσκωτού απάγγειλαν το ποίημα  «Μην προσπερνάς» στα ελληνικά το οποίο έγραψε η Μαρία Πατσαλίδου και μετέφρασε στα αγγλικά η Μαρία Φουσκωτού καθώς ο μαθητής μας Γιάννος Σταύρου έπαιζε βιολί. Το ποίημα μιλά για τους πρόσφυγες του σήμερα οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες για να ξεφύγουν από τη φτώχια, τον πόλεμο και την πείνα και δίνει ένα θετικό μήνυμα στους νέους ότι όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν προσπαθήσουμε όλοι να προωθήσουμε την ειρήνη με όποιο τρόπο μπορούμε. Επιπλέον, όλοι οι μαθητές και των έξι χωρών με τις δικές τους δημιουργίες διακόσμησαν μια πινακίδα με την ονομασία  «RESPECT με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.

               Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το γυμνάσιο «Scuola Media Statale “Q.O.FLACCO” όπου παρακολούθησαν μαθήματα στα ιταλικά, συνομίλησαν με μαθητές από την Ιταλία και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, σκέψεις για τη χώρα τους και τα ενδιαφέροντά τους. Επιπρόσθετα σε κάθε τάξη η μαθήτρια μας Δέσποινα Κάσινου τραγούδησε κυπριακά τραγούδια. Μετά την επίσκεψη στις τάξεις η διευθυντική ομάδα του γυμνασίου διοργάνωσε εκπαιδευτικά παιχνίδια για να προωθήσουν τη φιλία, την ομαδικότητα και την ειρήνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  στη Μαρκόνια,  οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια όπως και διάφορες άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποίησε η Διεθνής Αμνηστία της Μαρκονίας, και η επιτροπή για την UNICEF.  Τα εργαστήρια είχαν στόχο την ενεργό εμπλοκή των μαθητών/τριών στη διαδικασία εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων σε περιπτώσεις διαφωνίας καθώς και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Επίσης, σ’αυτά τα εργαστήρια διοργανώθηκαν παιχνίδια  για να αντιληφθούν οι μαθητές την περίπτωση του bullying και το συναίσθημα της αποξένωσης από τους συμμαθητές τους. Σ’ένα από αυτά τα εργαστήρια, η μαθήτρια μας Μαρία Φουσκωτού αφού πρώτα σχολίασε ένα βίντεο για τη Μαλάλα, εξήγησε τη σημασία της αποδοχής άλλων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα έδωσε παράδειγμα τα συναισθήματα αλλοδαπών μαθητών στην Κύπρο, οι οποίοι δήλωσαν σε συνέντευξή τους την επιθυμία τους να τους αποδεχτούμε όπως είναι και να σεβόμαστε την κουλτούρα τους και τη διαφορετικότητά τους. Επίσης, αναφέρθηκε στο κείμενο «Η Βαγγελίτσα» το οποίο είχαν διδαχθεί, για ένα κορίτσι, το οποίο βίωσε κοινωνική αποξένωση λόγω διαφορετικότητας μέχρι που αναδείχθηκε ταλέντο στη μουσική και έγινε αποδεχτή από όλους τους συμμαθητές της.

Επιπλέον στα πλαίσια του προγράμματος οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην Matera (πολιτιστική πρωτεύουσα του 2019) και στην βιβλιοθήκη “Biblioteca Provinciale T.Stigliani” όπου παρατήρησαν και περιεργάστηκαν αρχαία κείμενα, αρχαίες δακτυλογραφομηχανές και άκουσαν κλασσική μουσική από αρχαίο γραμμόφωνο. Επίσης, επισκεπτήκαμε το Pisticci, μία πόλη στην περιφέρεια της Matera. Είναι μία γραφική πόλη με πανέμορφα σπίτια και αρχαίες εκκλησίες και η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό μετά την Matera. Επίσης, είναι γνωστή για το διάσημο λικέρ Amaro Lucano.

               Οι συντονιστές κάθε χώρας παρευρέθηκαν σε συναντήσεις υπό την αιγίδα της κας Λορίτας Ζαχαρίεβα σχετικά με την αξιολόγηση, τη διάδοση, τον συντονισμό και τον σχεδιασμό δραστηριοτήτων όπως και την παρουσίαση από την Ισπανίδα συντονίστρια του πρόγραμματος για το επόμενο project τον Νοέμβριο στην Βαρκελώνη, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει βιβλιάριο με διάφορες δραστηριότητες για την ειρήνη.

Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε μια περιήγηση στην πανέμορφη Ρώμη, όπου επισκεφτήκαμε το Κολοσσαίο, το Βατικανό, την Φοντάνα ντι Τρέβι και το Πάνθεον. Τόσο οι μαθητές μας όσο κι εμείς μείναμε έκθαμβοι με τα αξιοθαύμαστα ιστορικά μνημεία τα οποία επιβίωσαν διαμέσου των αιώνων.

bottom of page